środa, 3 września 2014

Nie takie straszne tłuszcze, jak je malują

Białka, cukry oraz lipidy - dieta zawierająca 3 główne rodzaje składników odżywczych dostarczą nam wszystkiego, co istotne. Tłuszcze są tak samo ważne, jak białka i cukry, nie może ich zabraknąć w naszej diecie.
Musimy
pamiętać o tym, że są tłuszcze szkodliwe, dostarczające nam złego cholesterolu (LDL), który odkładając się w żyłach i tętnicach, prowadzi do zatorów, wpływa na pogorszenie pracy serca i jest kluczowym sprawcą arteriosklerozy – tego unikamy. Ale mamy też pożyteczne i dobre lipidy, zawierające potrzebny nam cholesterol tzw. HDL.  
Budowa błon komórkowych, synteza hormonów, które rozkładają białka, cukry i lipidy - to podstawowa rola cholesterolu w naszym organizmie. Dobrze przemyślana dieta powinna zawierać 30% tłuszczy. Najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdziemy w tłuszczach pochodzenia roślinnego, ale i w tych pochodzenia zwierzęcego. Podział na zdrowe tłuszcze roślinne i szkodliwe pochodzenia zwierzęcego to uproszczenie, ponieważ w obu grupach tłuszczy znajdują się te pełnowartościowe oraz szkodliwe.Produkty obejmujące zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe:

Olej rzepakowy
Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, najpopularniejszy tłuszcz w polskiej kuchni.
Oliwa z oliwek 
Nadaje się do smażenia, jest podstawą vinegretów, najlepsza jest extra virgin tłoczona na zimno. 
Morskie ryby
Świeże ryby morskie to najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3, ale możemy też spożywać je mrożone oraz wędzone.
Pestki i orzechy
oprawiają nasz wygląd, jednak są dość kaloryczne.
Siemię lniane i olej lniany
Siemię lniane najlepiej jest zajadać rozdrobnione, bo inaczej w całości zostanie wydalone z organizmu.

Można je rozkruszyć mechanicznie lub zalać gorącą wodą i chwilę pogotować. Najwięcej wartościowych składników znajdziemy w produkowanym z siemienia – oleju lnianym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz